SZC logo

GYULAI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM

OM kód: 203069/002 | 5700 Gyula, Szent István u. 38.

Intézmény logo

Gyulai SZC Harruckern János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

HírekKözérdekű adatokKRÉTA
Széchenyi 2020

Történet

Gyulai SZC Harruckern János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium története

Történet

 

„Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája”

(Szent-Györgyi Albert)

 

Intézményünk olyan jelentős személyről kapta a nevét, akinek életútja, tevékenysége kapcsolódik Békés megyéhez, Gyula városához.

Báró Harruckern János Györgyöt 1732-ben iktatták be Békés Megye főispáni tisztébe. Nevéhez fűződik a török háború után elnéptelenedett megye betelepítése, új falvak létesítése, az ipar és a kereskedelem fellendítése. A névválasztás kötelez. A Gyulai SZC Harruckern János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumnak immár 10 olyan jogelőd intézménye van, mely valaha egy-egy szakma oktatásának fellegvára, szakember generációk útra indítója volt.

 

 

  1. július 1-jei Megyei Képviselő-testületi döntés értelmében létrejött egy merőben új oktatási és képzési egység 5 intézmény integrációjából. A következő intézmények egyesültek: Békés Megyei Munkácsy Mihály Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium, Gyula /Szent István utca 38/; Békés Megyei Pánczél Imre Gyógypedagógiai és Egységes Pedagógiai Szakszolgálati Intézmény és Diákotthon Gyula /Szent István út 36/; Semmelweis Egészségügyi Szakképző Iskola és Kollégium Gyula /Károlyi Mihály u. 6/; Radványi György Középiskola, Szakiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Kollégium, Elek /Szent István út 4-6/; Békés Megyei Gámán János Középiskola, Szakiskola és Kollégium, Szabadkígyós /Kastély/.
  2. július 1-én újabb csatlakozóként A Mezőhegyesi Szakképző Iskola és Kollégium, Mezőhegyes /Kozma Ferenc utca 23/ lett része a Harruckern János Közoktatási intézménynek.

Átvett feladat:

  1. július 1-jén a Kossuth Lajos Közoktatási Intézmény /Orosháza, Kossuth tér 1./csatlakozott az intézményi hálózathoz, melyet a fenntartó 2011. augusztus 31-vel másik intézménybe integrált.
  2. július 1-én a Fiatal Színházművészeti Szakközépiskola /5600 Békéscsaba Andrássy út 3./ integrálódott, mely 2016. augusztus 15-vel kivált az intézményből.
  3. szeptember 1.-től a kétegyházi FVM ASzK Szakképző Iskola, FVM Középiskola, Mezőgazdasági Szakképző Iskola Kétegyháza Gyulai út intézmény csatlakozásával Békés Megye és a Dél-Alföldi régió egyik legnagyobb összetett integrált, intézménye jött létre. A kétegyházi iskola 2013. augusztus 1-vel visszakerült a Vidékfejlesztési Minisztérium fenntartásába.

A Harruckern János Középiskola fenntartója 2012 januárjáig a Békés Megyei Önkormányzat volt, majd a Megyei Intézményfenntartó Központ vette át az iskola vezetését. 2013 áprilisától a KLIK Békés Megyei Tankerülete látta el ezt a feladatot, majd ezt követően 2015. július 1-i hatállyal intézményünk a Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartásában működő Gyulai Szakképzési Centrumának tagintézményeként működött tovább. 2018. július 1-től az Innovációs és Technológiai Minisztérium irányítása alá tartozó Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, mint középirányító szerv felügyeli a nevelő-oktató munkánkat.

A Gyulai SZC Harruckern János Technikum, Szakképzős Iskola és Kollégiuma jelenleg három településen (Gyula, Elek, Szabadkígyós) folytat oktató-nevelő munkát.

Intézménytípusai: technikum, szakképző iskola, szakiskola, dobbantó, műhelyiskola, pályaorientációs program, és kollégium. Az alapfeladatok ellátása mellett a felnőttek képzése, a felnőttoktatás, a felnőttképzés és a felzárkóztató képzés is nagy hangsúlyt kap az intézményben. Tanműhelyeinkben, a szakképzés gyakorlati színterein sokféle termék és szolgáltatás előállításával és végzésével tesszük életszerűbbé a szakmára való felkészülést. 

 


Partnereink

SZC logo

GYULAI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM


Gyulai SZC Harruckern János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

5700 Gyula, Szent István u. 38.

Telefon: (66) 561-420

E-mail: iskola{kukac}harruckern.hu

OM azonosító: 203069/002

Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001286/2015


2024Gyulai SZC Harruckern János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium